Tips & Petua Perkahwinan

8P Tip kebahagian rumahtangga

1. P yang pertama ialah ‘puji’ iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.

2. P kedua ialah ‘peluk’ yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

3. P ketiga ialah ‘penghargaan’ di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4. P keempat ialah ‘perhatian’ yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.

5. P kelima mewakili ‘persefahaman’ kerana sebagai manusia yang bekerjaya memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing.

6. P keenam membawa maksud ‘pergaulan’ iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

7. P ketujuh adalah ‘percutian’ di mana seseorang itu perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin atau gangguan lain.

8. P yang terakhir ialah ‘permohonan’ iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.

Ust. Siti Nur Bahyah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama.

Beliau berkata, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah.

Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggungjawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong.

“Ketika kita jauh daripada Allah, iblis yang suka umat manusia bercerai berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggungjawab terhadap keluarga,” katanya.

Tips mengambil hati pasangan

Keharmonian rumahtangga terletak di tangan kedua-dua belah pihak suami dan isteri. Jika anda saling memahami dan menghormati antara satu sama lain, insyaAllah rumahtangga anda akan sentiasa aman dan bahagia.

Tips mengambil hati suami

  1. Sentiasa berhias untuk suami. Bersiap dan berhias menunggu kepulangan suami. Sentiasa menjaga kecantikan diri seperti masa berkasih-kasih dahulu.
  2. Memahami hobi suami dan sentiasa memberi dorongan selagi ia memberi manfaat dan menggembirakan suami anda tetapi berbincanglah jika hobi berkenaan terlalu memakan masa untuk anda bersama atau suami anda terlalu boros untuk hobi tersebut.
  3. Menyediakan hidangan dan minuman untuk suami tanpa perlu disuruh

Tips mengambil hati isteri

  1. Memberi hadiah kepada isteri. Walaupun nilainya cuma beberapa ringgit tetapi ia akan dihargai oleh pasangan anda
  2. Memuji masakan isteri anda. Memasak dan menguruskan kerja-kerja rumah adalah pengorbanan yang besar dilakukan oleh isteri anda.
  3. Temankan isteri anda membeli-belah dan memberi pendapat anda apabila diminta
  4. Selalu memeluk dan membelai isteri. Sebelum kahwin haram pegang tangan tapi ramai yang buat, bila lepas kahwin nak sentuh isteri pun susah.
  5. Memuji kecantikan isteri apabila dia berhias. Jangan sekali-kali memuji kecantikan perempuan lain didepannya. Ini akan membuatkan isteri anda berkecil hati dan berasa kekurangan.

Lebih banyak tips akan ditambah. Anda juga boleh mendapatkan buku Tips kebahagiaan rumahtangga oleh Ustazah Siti Nurbahyah yang di dalamnya terkandung 23 bab sarat dengan pengisian dan juga teknik urutan cakar harimau dan urutan labah-labah (bab 6) yang hangat diperkatakan.

10 tip perkahwinan bahagia

Berkongsi minat

Apa yang anda minat, anda kongsikan ia bersama – sama dengan pasangan anda. Apa yang pasangan anda minat, anda wajib meminati benda yang sama. Apabila anda kerap berkongsi minat yang sama, anda akan rasa lebih rapat dan sayang pada pasangan anda.

Berdua – duaan

Anda wajib mengambil masa untuk berdua – duaan dengan pasangan anda. Tidak kiralah 10 minit sebelum tidur atau pada pagi hari. Apa yang penting, anda berdua dapat bersama dan saling bermain cinta.

Komunikasi

Komunikasi adalah penghubung atau jambatan kebahagiaan. Tiada komunikasi yang baik antara anda berdua, hubungan akan jadi sangat kelam. Pada pagi hari, ringankan mulut untuk mengucapkan selamat pagi. Sentiasa berkomunikasi dengan pasangan anda walaupun mengenai hal – hal yang remeh.

Pendengar yang baik

Anda dengar apa sahaja yang di utarakan oleh pasangan anda. Kemudian anda ambil berat setiap perkara yang di sampaikan walaupun hal tersebut remeh. Apabila anda sudi mendengar apa yang di sampaikan oleh pasangan anda, dia juga akan menjadi pendengar yang baik pada diri anda.

Kenal pasti kehendak dan keperluan pasangan anda

Penuhi keperluan pasangan anda. Kemudian anda kenal pasti kehendak pasangan anda dan cuba penuhi kehendak dia. Tiada yang lebih bahagia apabila anda dapat menggembirakan hati pasangan anda.

24 jam romantic

Jika anda tidak menunjukkan rasa cinta pada pasangan anda, mereka tidak akan tahu. Anda perlu sentiasa tunjukkan rasa cinta pada pasangan anda sama ada dengan kata – kata atau fizikal.

Berhadapan dengan konflik

Jangan lari dari konflik. Sebaliknya, anda segera selesaikan masalah setiap kali ia muncul. Jika anda lari, masalah akan menjadi besar dan anda mungkin sudah terlambat di saat anda hendak selesaikannya.

Sentiasa memaafkan pasangan anda

Kita ini manusia biasa, sudah pasti kita akan melakukan berbagai – bagai jenis kesalahan walaupun kecil. Maafkan kesalahan pasangan anda. Jadilah seorang yang penyayang dan pengasih. Tunjukkan rasa sayang anda dengan memaafkan pasangan anda.

Bertanggungjawab

Tunaikan tanggungjawab terhadap pasangan anda. Kebanyakan pasangan sekarang takut hendak bertanggungjawab terhadap keluarga dan pasangan mereka. Anda perlu berani untuk mengambil dan menunaikan tanggungjawab anda supaya anda akan lebih bahagia nanti. Jika anda suami, tunaikan tanggungjawab anda sebagai ketua keluarga. Jika anda isteri, tunaikan tanggungjawab anda sebagai isteri. Jadi seorang yang matang.

Berikan komitmen sepenuhnya pada perkahwinan anda

Berikan komitmen pada keluarga anda. Letakkan keluarga sebagai urusan utama anda pada setiap hari. Lakukan apa yang perlu untuk menguruskan keluarga anda. Jika keluarga anda mengalami masalah, anda perlu melindungi dia. Jika pasangan anda rasa kurang bersemangat, anda perlu sentiasa memberi dia kata – kata semangat.

Advertisements
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s